de tijd vliegt
Door: Marieke Mulder
Blijf op de hoogte en volg Marieke
12 April 2009 | India, Dharapuram
Ik weet inmiddels niet meer waar ik moet beginnen. De tijd gaat echt zo hard. Over een week komt Leen me al opzoeken. Hier gaat alles zijn gangetje. Ik begin inmiddels echt te wennen aan India en kan nu echt ervan genieten. Er zijn hier zulke vriendelijke mensen, behalve sommige mannen dan.
De laatste weken van alles gedaan, naar een hindu festival geweest, de health check bij de gewone kinderen, kerk, bioscoop en een super leuke motor tocht gehad en een soort welkom in de familie.
Mijn eerste project is bijna afgerond. Ik heb alle kinderen gecheckt. Ze hebben vooral last van chronische verkoudheid, huiduitslag van het klimaat en slechte hygiëne, hoofdpijn en pijn in ledematen. Ook bij deze kinderen heb ik een bloedtest laten afnemen. Dit was best grappig, de grote stoere jongens waren allemaal aan het huilen en schreeuwen en de jongste waren juist heel rustig en huilden niet. 1/3 van deze kinderen had bloedarmoede en sommige meiden best ernstige. Dus ik ze mee genomen naar de dokter. Het was dit keer een erg goede dokter in en goverment hospital. Zij behandelde kinderen gratis en we kregen ook nog eens 900 tabletten ijzer, calcium en vitaminen mee. Dat was best relaxed. Je bent wel echt een attractie als je met kinderen en gehandicapte kinderen over straat loopt en dan ook nog eens een blanke bij je hebt. Nu alleen de leraren nog leraren nog leren hoe zij de health check kunnen uitvoeren en waar ze op moeten letten, maar ook ze bijscholen over goede voeding en basis verpleegkunde, zoals wondzorg en hygiëne.
Ik ben bij een een hindu festival geweest. Aangezien je 300 goden hebt en er komen er telkens meer bij, want zij reïncarneren ook. Zijn deze festivals er vaak. het is er erg druk en zijn erg veel kraampjes waar mensen sieraden (nou niet bepaald mooie) en fruit verkopen. Dat loop je langs de tempel, want je kunt er niet in vanwege de drukte en ik mag er niet in, omdat ik geen Hindu ben. En dan kun je weer naar huis. Voor hindus is het een hele happening. Ze zijn de hele dag bezig met voorbereiden en hebben hun mooiste kleren aan. Ik ben ook bij een kerkdienst geweest. Is wel te vergelijken met NL, hoewel ik dat niet zeker kan zeggen, want ik verstond er niks van. Ze zitten allemaal op de grond tijdens de dienst. Ze hebben ook een koortje met zangeressen en een synthesizer. Voordat je naar binnen gaat moet je je schoenen uit doen en krijg je sprieten van een palmboom geloof ik. De mensen hier maken daar tijdens de dienst allemaal mooie dingen van. Het was trouwens wel vroeg opstaan om 6 uur. De kinderen waren zelfs al om 4 uur opgestaan, omdat ze zich allemaal moesten wassen en met de bus moesten.
Die zelfde avond heb ik de kinderen mee genomen naar de bioscoop. Het zag er gewoon uit als een bioscoop alleen met open zijkanten en de muziek stond erg hard. Ik dacht dat het echt een tamil movie zou zijn met dansen en muziek, maar het bleek een horror film te zijn met geesten enz. was toch wel blij dat de jongste kinderen niet mee waren. Naast mij zat Pricilla een meisje van 15 jaar. Die vloog me al bijna elke keer om mijn nek als ze het eng vond. Ook Mrs Selvarani vond de film minder, maar de rest van de kinderen waren erg enthousiast.
Vorige week kwamen er 2 Nederlandse jongens (Ruben en Benjamin) langs bij reeds. Zij kende Mr joseph vanuit NL. dat is toch wel raar hoor om 2 ontzettend grote blanken te zien na een maand tegen indiaans kleine donkere mensen aangekeken te hebben. Was wel lekker om weer Nederlands te praten. Die avond hadden we een soort welkom in de familie. We kregen allen een soort ketting om een een sjaal. (dit is wel minder bij 35 graden) De kinderen hadden allemaal een dansje voorbereid. Sommige waren erg goed. Ik moest natuurlijk ook dansen van een paar meiden, maar hoe dans je op Indiaanse muziek. Een ander meisje kwam het voordoen en toen ging het nog best aardig. De mannen moesten natuurlijk ook. Zij hadden echt een grappig dansje uit een film. De volgende dag gingen hun weer verder met hun trektocht op de motor naar Koiddakanal. Ik mocht mee. Het waren vrij oude motors, meet een lekker plop geluidje. Het is echt zo mooi om door de bergen te rijden. Af en toe was het wel even bedenkelijk kijken of de motors die steile weg wel opkonden, maar het is gelukt. We hadden een hotel aan de rand van de berg met een mooi uitzicht. Beetje jammer dat het in de middag daar altijd bewolkt is. Het was gewoon koud daar, wel erg lekker. Ruben en Benjamin hebben voor de gein alle twee een muts en truien aangeschaft. Die hebben de kunst van het afdingen erg goed onder de knie. Je ziet daar ook mensen lopen met combinaties aan. Echt truien die er echt niet uitzien en dan oorwarmers en een muts op.
`s Avonds voor het eerste weer europees voedsel op, pizza heerlijk! En een biertje.
De volgende ochtend van het mooie uitzicht genoten en erg vroeg opgestaan om naar een waterval te gaan. De tocht er heen was leuk, allemaal steile paatjes op, dat je dacht komen we hier straks wel weer omhoog?! Uiteindelijk bij de waterval aangekomen, bleek dat er maar een beetje van over was. De rivier stond bijna droog. Beetje jammer, vooral als je mijn voorliefde voor watervallen kent haha.
Hierna gaan ontbijten en met Mr joseph afgesproken om thee te drinken bij het meer. Als een echt indier kwam hij natuurlij kpas een uur later. Hier afscheid genomen van de mannen en ik ben s avond terug gegaan naar Dharapuram. Wat ook nog een hele heisa was, want ik zou achter op de motor bij een familielid terug. Ik dit 2 keer nagevraagt, bleek uiteindelijk toen ze weggingen dat ik niet achterop kon en ik de volgende dag maar moest gaan, maar ik moest met die kids naar de dokter die morgen. Uiteindelijk na veel lullen kon ik met de bus dacht ik. Dus ik op de motor naar de bus, bleek dat ik toch achterop de motor naar huis werd gereden. Haha typisch India. Je moet hier alles echt 3 keer navragen. De tocht terug was ook echt lekker en het was echt rustig op de berg, soms volede jeje helemaal alleen met het uitzicht. En die was echt mooi. Je kon echt ver kijken, allemaal velden vol met palmbomen, 2 grote meren en andere bergen. Op de heen weg moesten we trouwens uitkijken. Bijna een aap en een koe aangereden. Ze blijven ook gewoon midden op de straat zitten of staan.
Inmiddels weer terug in Dharapuram en het is echt heerlijk bewolkt, gisteravond regende het. Is vast moeilijk voor te stellen. Hoewel het in Nl nu ook wel mooi weer is geloof ik.
Dit was het weer. Foto`s zijn hier http://picasaweb.google.com/mariekemulder0 volgende week te vinden.
Liefs Marieke
12 April 2009 - 11:30
Leen:
Hey lieve schat, je schrijft echt heel leuk zeg. Heel beeldend haha, ik ben benieuwd. Heel veel zin om zometeen naar je toe te komen en samen nog wat stukjes India mee te maken. Innige knuffel en warme kus xxx -
12 April 2009 - 23:16
Staaf En Susan:
Hey marieke,
Je beleefd weer een hoop! Leuk om te lezen!
Hier in NL wordt het idd ook mooi weer :-) Nog veel plezier en voor al als Leen langs komt!
Groetjes xx Staaf en Susan -
13 April 2009 - 16:56
Maartje:
hee lieve schat!
Nou hoor het allemaal maar weer. Het gaat de goede kant met je op haha
Ben wel jaloers met wat je allemaal wel niet mee maakt daar. Ik wil ook op avontuur haha
dikkee kus & love you -
13 April 2009 - 18:23
Elleke:
Hoi meissie,
Wat leuk om weer eens van je te lezen!Fijn hè dat Leen al gauw komt.Heb jij wel tijd om hem op te halen of kun je niet weg bij de kinderen? Het was toch nog zo'n eind van het vliegveld naar waar jij heen moest? Hij kan nu alles met eigen ogen zien en jou ook helpen!Hoe lang blijft hij daar?
Ik ben heel benieuwd naar jouw/ jullie volgende verhaal!
liefs Elleke/ Hans -
14 April 2009 - 18:40
Pa:
Hoi Mariek. Ik heb je nieuwe foto's weer op de foto site gezet. Moet je inmiddels niet een keer naar de kapper of hebben ze die in India niet?
Dikke kus -
15 April 2009 - 13:10
Marieke:
Nee hier ga ik niet naar de kapper. Veel te bang voor luizen. Heb het niet voor niks zo kort geknipt haha -
15 April 2009 - 23:03
Pauline En Sanne:
Hallo lieve Mariek
Leuk om te lezen wat je allemaal meemaakt. Net je foto´s bekeken. Wat een lieve kinderen. Krijg zo een goed beeld waar je je bevindt.
Er is een schrijfster aan je verloren gegaan. Levende verslagen schrijf je. Begreep dat Leen de 17 de vertrekt naar je toe.
Heel veel plezier samen. Maak er 2 mooie weken van!!
Veel liefs van ons!!!! -
17 April 2009 - 02:42
Leen:
Hey schat, ik weet niet of je dit nog leest voor morgenochtend vroeg hahaha. Maar het is hier nu half vijf en ik vertrek over een half uurtje naar schiphol. Als het goed is ben in dan morgenochten om 10.15 uur in Bangalore (even van mijn e-ticket bevestiging gehaald. Weet dus niet of dat jullie of mijn tijd is haha). Enfin ik sms je zodra ik op bangalore geland ben dat is 23.55 uur vanavond al. Hmmmmmmm hele innige knuffel en warme kus... en morgen echt xxx -
17 April 2009 - 02:43
Ik bedoel natuurlijk dat ik morgenochtend land op Coimbatore ;-) xxx -
20 April 2009 - 14:30
Moederlief:
maak er 2 mooie weken van ga vooral veel bekijken maar dat komt wel goed als je op de moter rond rijd. Vergeet vooral de watervallen niet [als ze nog niet zijn op gedroogd]Ik heb je nog een mailtje gestuurd.
Dikke kus van ons en geniet er van -
05 Mei 2009 - 17:42
Dorien Boschman:
Lieve Marieke.Erg leuk je verslagen te lezen ben beniewd naar de fotoos. We worden in November oma en tata. Haha je kan nu je tamils ophalen he!Lars en Geerlinde vliegen ook uit. Ze komen in een leuk oud huis in de binnenstad van Genemuiden te wonen. Veel plak en schilderwerk komt er aan!Nou meid veel plezier met je vriend en de groetjes daar !kusjes dorien